28 IANUARIE
LUCRÄ‚TOR UNIVERSAL
Cu: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban
Scenografia: Irina Gâdiuță
Muzica È™i versurile: Maria Sgârcitu
Coregrafia: Carmen Coțofană
Identitate vizuală: Cătălin Rulea
Regia și dramaturgia: David Schwartz
Documentare: Veronica Lazăr, Alice Monica Marinescu, Rodica Novac, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, David Schwartz, Andrei Șerban, Andra Tarara
Parteneri: Federația Sindicatelor din Comerț, Friedrich Ebert Stiftung, Asociația Conect, Centrul de Teatru Educațional Replika
Câte activități diferite poÈ›i face la locul de muncă? Cum e să alergi de la casă în depozit, de la numărat bani la cărat paleÈ›i È™i de la schimbat preÈ›urile la raft la spălat pe jos în magazin? Cum o scoÈ›i la capăt între presiunile de la manager È™i insultele din partea clienÈ›ilor? Ce faci când deÈ™i tocmai ai primit o mărire de salariu, n-ai bani nici să plăteÈ™ti toate datoriile? Cum reacÈ›ionezi când compania sabotează sindicatul? Cum îÈ›i poÈ›i proteja drepturile È™i negocia condiÈ›ii de muncă mai bune? „Lucrător universal” povesteÈ™te experienÈ›ele, istoriile personale È™i relaÈ›iile de muncă a patru lucrători È™i lucrătoare din „Mon Ami”, un supermarket fictiv din BucureÈ™ti.
În România, în 2019, peste 800 de mii de persoane sunt salariate în comerÈ›, domeniul cu cel mai mare număr de lucrători din È›ară. Dintre acestea, 83 de mii lucrează în companii multinaÈ›ionale. Realizat în parteneriat cu FederaÈ›ia Sindicatelor din ComerÈ› È™i bazat pe cercetare extinsă (peste 30 de interviuri È™i È™ase ateliere cu lucrători È™i lideri de sindicat din cinci multinaÈ›ionale din retail), spectacolul vorbeÈ™te, într-un cadru ficÈ›ional, despre problemele, presiunile È™i provocările cu care se confruntă angajaÈ›ii È™i sindicatele din comerÈ› în context local.
Spectacol produs în cadrul programului „I.A.R. - Istorii Alternative în România”, co-finanÈ›at de AdministraÈ›ia Fondului Cultural NaÈ›ional*.
**Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziÈ›ia AdministraÈ›iei Fondului Cultural NaÈ›ional. AFCN nu este responsabilă de conÈ›inutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.