Miercuri 27 Aprilie
Ora: 19:00

 

gaitele 8.jpg

Cuibul de viespi

de Alexandru Kirițescu

montare scenică și concept: Radu Crăciun

Alexandru Kirițescu scrie tragi-comedia „Cuibul de Viespi” în anul 1929. Titlul dat inițial de autor a fost „Cuibul de viespi”, însă după ce Camil Petrescu citește manuscrisul acesta are de făcut o singură observație: „viespile nu trăiesc în cuiburi ci în stupi”, fapt care-l determină pe Kirițescu să-i schimbe titlul în „Gaițele”. Cu toate acestea, am decis să păstrez titlul inițial, deorece consider că viespile reprezintă o analogie mai precisă cu caracterul personajelor, a căror violență poate fi uneori fatală.

Personajele sunt aduse la viață ca niște apariții spectrale și stranii, sugerate prin expresivitatea stilistică a epocii cunoscute sub numele de Roaring Twenties, dar din perspectiva unui film noir, urmărind motivațiile deseori concurente ale personajelor, aspect care evidențiază la rândul lui umorul rafinat al textului, împins deseori până la limita absurdului și a grotescului.

Spectacolul problematizează romanticizarea perioadei interbelice. Nostalgia este de fapt veninul al cărui efect este unul clasic, acela de fascinație a răului. Deși piesa este scrisă la sfârșitul anilor ’20, montarea scenică se prezintă foarte modernă și actuală, reușind în același timp să redea precis și linia clasică a tragicomediei.